Як вам тарифи?

НВ з'ясував у співвітчизників, що вони думають про комунальні тарифи в розпал холодів і чи вважають їх обґрунтованими.

30 січня 2017

Тарифи екстремальні і дурні. Платити огидно. Вони абсолютно незбалансовані відносно прибутків. Ці тарифи — символ неефективності, безглуздості і корупції в системі. Адже все те ж саме [надання комунальних послуг населенню] можна робити набагато кращим і набагато дешевшим. В принципі, питання тарифів і буде гарним приводом для народу з'ясувати свої  стосунки з владою.

Наприклад, мені сьогодні дзвонили з ЖЕКу через борги, тому що ми платимо нерегулярно. Адже у художника нерегулярні доходи. Подзвонила ввічлива жінка, з якою ми спокійно поговорили про життя — адже їй такі ж рахунки приходять. Тому [владі] не вдасться зіштовхнути між собою населення, а вирішити проблему [у комунальній сфері] доведеться. Це і буде початком нормальної, ефективної політики.

Олег Тістол,
художник

  

Тарифи в Україні не високі і не низькі. Вони адекватні. Нам може не подобатися сума, яку ми платимо, але тут все залежить не від нашого бажання.

На жаль, діаманти і комунальні послуги дорогі у всьому світі. Тільки від діамантів ми можемо відмовитися, а комуналку змушені платити. І платять всі у всьому світі. Платять адекватну ціну. Тепер її платимо ми. І чим довше ми будемо її платити, тим більше шансів, що у нас вистачить грошей і на діаманти.

Сергій Фурса,
спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital

  

Вибачте, але на цю тему можу тільки нецензурно. Тому що тарифи і взагалі оплата комуналки не відповідають якості ні за якими стандартами людського життя.

Людмила Горделадзе,
директор київського кінотеатру Жовтень

 

Щоб зрозуміти, чи високі ці тарифи чи ні, необхідно проконтролювати, хто і як закуповує енергоносії, перевірити тендери, закупівельні ціни на газ та вугілля. А також подумати, що українці як споживачі можуть зробити зі своєї сторони: наприклад, утеплити будинки, поставити лічильники і навчитися домовлятися з сусідами про це. Після чого ще раз подивитися на тарифи. Якщо вони і після цього будуть неадекватними, то, мабуть, доведеться вступати в переговори з державою.

Олександра Кольцова,
музикант, лідер гурту Крихітка

  

Мене це шокує. Тарифи зросли в рази. Я отримав рахунок за газ, а у мене будинок 200 кв. м, — 10 тис. грн за минулий місяць. Не розумію, звідки така сума: у мене скрізь встановлені лічильники, котел регулює температуру, будинок утеплений. Я, звичайно, заплатив, куди ж подінешся.

Зрештою, у нас абсолютно не працюють антимонопольні важелі, в цій сфері немає конкуренції. Адже той же газ ми отримуємо від одного постачальника і не можемо його вибирати. А це завжди веде до зловживань, немає контролю за якістю цього газу. Адже кожен чув історії про те, що газові компанії можуть, наприклад, розбавляти газ, адже газовий лічильник рахує не якість газу, а кубометри. Виходить, що переплачуємо в рази.

З іншого боку, в Україні практично відсутня система енергоефективності. І замість того, щоб виплачувати численні субсидії, краще частину цих коштів вкласти в модернізацію або теплозбереження.

Олег Рибачук,
голова громадської організації Центр UA

    

Справа в тому, що ці тарифи ні до чого не прив'язані, все монополізовано і ніхто не знає, за що він платить.

У зв'язку з цим у мене тільки одне питання. Якщо зараз така складна ситуація в країні, і наш прем'єр-міністр  з екранів красиво говорить народу, що треба затягнути паски тугіше. Так я хочу сказати: Володимире Борисовичу, ми згодні. Але давайте ми всі затягнемося. І ви теж, і е-декларанти пожертвують мільйончиками, фабриками і заводиками. Я хочу, щоб наш уряд, наші монополісти і наші олігархи теж розщедрилися.

Ірина Медушевська,
блогер

 

Тарифи, звичайно, мають відповідати ринковому рівню.

Але я спостерігаю, що самі ж комунальні підприємства трохи розгубилися і розсилають платіжки з серйозним розкидом показників. Наприклад, одним приходять супермаленькі, й вони радіють, а іншим, навіть тим, у кого встановлені лічильники, — такі суми, що в нормальні рамки не вписуються.

З одного боку, я підтримую підвищення тарифів, тому що іншим шляхом іти не можна. А з іншого, у мене питання: з яких причин відбувається цей хаос з платежами?

Що стосується особисто мене, то ті платіжки, які отримав, були в межах очікуваного споживання. У мене в будинку і квартирі встановлені теплолічильники, тому обсяги споживання я можу перевірити і зіставити.

Дмитро Боярчук,
виконавчий директор Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна

  

У сприйнятті громадян тарифи завжди дуже високі. Коли вони вимірювалися копійками, маса людей все одно вважала за краще не платити. Чи обґрунтовані вони і чесні? Напевно, в тій же мірі, що і більшість речей в нашій державі.

Головна проблема, на мій погляд, у катастрофічному дисбалансі між існуючими тарифами та доходами населення. Немає сумнівів, що вартість комунальних послуг повинна бути ринковою. Однак держава повинна створювати умови, щоб люди могли заробити. Хоча б на комунальні послуги і сьогоднішнє благополуччя, а ще краще — на впевненість у завтрашньому дні.

Іван Компан,
викладач Единбурзької бізнес-школи

  

Україна вже "доїла" залишки інфраструктури, створеної СРСР. Інфраструктура не є вічною. Щоб продовжувати користуватися благами цивілізації, необхідно створювати щось нове. Для цього тарифи не можуть бути високими або низькими, вони повинні бути ринковими. Тобто такими, які покривають собівартість, ремонти і вкладення в нові об'єкти, щоб збільшувався видобуток українського газу, вводилися нові технології, розвивалося енергозбереження.

Не повинно бути пільг для всіх. Соціально незахищені люди повинні отримувати адресну субсидію. Інша справа, що держава зобов'язана чітко комунікувати причини збільшення тарифів, обґрунтовувати їх розмір і не залишати люфтів для корупції.

Іванна Коберник,
радник Міністра освіти і науки

  

Обговорюючи тарифи, насправді говорять про витрати.

Одна живе в новому теплому будинку з теплолічильником і пише у Фейсбуці, що заплатила в грудні за опалення менше 100 грн. Для неї тариф здається справедливим.

Квартира іншого — в старому панельному будинку з обліком за площею, і він отримав платіжку на 2 тис. грн. Мабуть, йому тариф видається завищеними.

Мені здається, навіть найкращий в світі уряд не дбатиме про кожного громадянина так, як може подбати сам громадянин. А у нас він не найкращий.

Тому вважаю правильним обговорення не тарифів, а шляхів зменшення витрат. Створення ОСББ, утеплення будинків, встановлення індивідуальних лічильників тепла і терморегуляторів можуть зменшити витрати на опалення в рази. А ще зараз зустрічається багато випадків завищення цін від комунальників, і слід ретельно перевіряти їхні розрахунки.

Сергій Марченко,
директор з розвитку сайту пошуку роботи Work.ua

НВ

Як вам тарифи?

НВ з'ясував у співвітчизників, що вони думають про комунальні тарифи в розпал холодів і чи вважають їх обґрунтованими.

30 січня 2017

Продаж квартир Квартири в новобудовах Оренда квартир Квартири подобово Продаж будинків Оренда будинків Будинки подобово Продаж землі Продаж приміщень Оренда приміщень