Чому вона не дешевшає. Яким буде курс гривні до кінця року

За минулий тиждень курс гривні кілька разів обновив річні максимуми. Що зміцнює нацвалюту і який курс гривні очікується до кінця року.

23 вересня 2019

Протягом тижня, що минає, курс гривні продовжував оновлювати максимуми, зміцнившись у підсумку на 1,4%, — досягнувши в п'ятницю на міжбанку чотирирічного піку в 24,43 грн/$.

Аграрії, металурги, нерезиденти: хто зміцнює курс гривні

Як розповів НВ Бізнес аналітик інвестиційного бізнесу Ukrsibbank BNP Paribas Group Михайло Харчук, курсом нацвалюти нині рухає підвищений попит на гривню. «До того ж як з боку зовнішніх інвесторів, які відновили на цьому тижні покупки гривневих паперів уряду, так і експортерів, які безумовно не були готові до подібної курсової динаміки в другому півріччі, і зараз змушені розширювати продаж валюти для покриття поточних витрат, — сказав експерт. — Натомість банки не поспішають розлучатися з гривнею дешево, маючи під рукою безризикові двотижневі депозитні сертифікати НБУ, дохідність яких відповідає обліковій ставці центробанку».

Попит на облігації внутрішньої держпозики (ОВДП), за словами скарбника Глобус Банку Дмитра Лазарєва, продовжує суттєво впливати на зміцнення курсу гривні. «ОВДП, як і раніше, користуються попитом у нерезидентів, що призводить до продажу валюти, плюс зараз час розрахунків за пізні зернові та олійні культури — ці два фактори справляють визначальний вплив на курс гривні», — сказав він.

Начальник управління фінансового планування Укргазбанку Віктор Пастернак впевнений, що попит на ОВДП з боку нерезидентів продовжиться на тлі зниження ставок ФРС США і Європейського центробанку.

Старший аналітик Райффайзен Банк Аваль Михайло Ребрик уточнив, що на тлі фундаментально сприятливої макроекономічної ситуації пропозиція валюти вочевидь переважає. Зокрема, за його словами, користуючись високими цінами на зернові, аграрії поспішають реалізувати рекордний урожай. «Спостерігається також корекція падіння ціни залізної руди, а тому підтримку пропозиції на валютному ринку надають і експортери-металурги. Відновилися продажі валюти з боку нерезидентів, що інвестують в ОВДП», — сказав експерт. — Також зашкалюють споживчі настрої". Так, за даними дослідження Info Sapiens «Споживчі настрої в Україні», в серпні індекс становив 95,6 пункти, що на 7,6 пункти більше, ніж у липні — населення продає валюту (зокрема перекази від заробітчан) під купівлю товарів і послуг.

Водночас банкіри відзначають слабкий попит на валюту. «Обмежена пропозиція гривні й істотний відсотковий диференціал, що склалися через жорстку монетарну політику НБУ, роблять невигідним утримання довгих позицій в іноземній валюті. Це послаблює спекулятивні мотиви, а також з огляду на дорожнечу кредитування стимулює експортерів до продажу валютних надходжень для покриття потреби в обігових коштах», — пояснює Ребрик. — Відчувається зниження попиту з боку імпортерів, що не може бути повною мірою пояснено істотним зниженням світових цін на енергоносії, зокрема — природний газ, а також зниженням потреби в його закупівлі, зважаючи на накопичений запас у підземних газових сховищах. Ослаблення імпорту на тлі зміцнення курсу гривні і загалом сильного споживчого попиту виглядає дещо дивним. Можливо, це якось пов'язано з реформуванням/очікуваннями реформування митниці і боротьбою з контрабандою".

За словами Ребрика, очікування населення дуже позитивні, а відповідно, традиційні страхи осінньої девальвації — слабкі.

«Фактично інтенсивніше зміцнення гривні багато в чому стримується купівлею валюти з боку НБУ», — зазначив він.

Як ринок відреагував на ПриватБанк і тиск на Гонтареву

Банкіри стверджують, що на можливий компроміс у справі ПриватБанку з олігархом Ігорем Коломойським та інциденти з екс-головою НБУ Валерією Гонтаревою відреагували міжнародні ринки. «Трохи відреагували котирування єврооблігацій, попит на ОВДП залишається досить непоганим. Але, на наш погляд, можливі негативні наслідки цих подій ще не до кінця осмислені і тому недооцінені», — сказав Ребрик.

За словами начальника управління фінансового планування Укргазбанку Віктора Пастернака, на валютний ринок інформація про мирову угоду зараз не впливає.


Але, на думку Ребрика, насторожитися можуть S&P і Moody's, які готуються до перегляду суверенного рейтингу України і від яких чекають його підвищення, якого може і не статися. «Також розмови про компроміс у справі ПриватБанку і сигнали про тиск на НБУ можуть надто ускладнити переговорний процес з МВФ, що не додасть зовнішнім і внутрішнім інвесторам впевненості в майбутніх успіхах України», — вважає він.

Яким буде курс гривні до кінця року

Банкіри стверджують, що до кінця року нацвалюта буде на рівні 26 грн/$. Такий показник НВ Бізнес підтвердили в Райффайзен Банк Аваль і Citibank Ukraine.

На думку Віктора Пастернака, одним з основних факторів, який може вплинути на курс національної валюти, є результат приїзду і роботи місії МВФ. «Повторюся, події останніх днів можуть дуже насторожити іноземних інвесторів. Якщо піде зрив програми МВФ, тоді ситуація відчутно посилиться. Тож від прогнозу утримаюся», — погодився Ребрик.

Водночас Михайло Харчук з Ukrsibbank BNP Paribas Group стверджує, що підвищення рейтингу країни, приїзд до Києва місії МВФ, очікування відкриття ринку землі позитивно впливають на настрої інвесторів. «Періодично спливаючі негативні новини хоч і впливають на котирування, скоріше є предметом тимчасових спекуляцій, ніж підставою для зміни тренда», — сказав він.

Михайло Ребрик резюмував, що до деякого ослаблення гривню може підштовхнути сезонне збільшення активності імпортерів, ослаблення продажів валюти з боку нерезидентів-інвесторів в ОВДП і більш того — активізація купівлі валюти з їхнього боку з метою конвертації отриманих купонних платежів і фіксації прибутку в разі, якщо події останніх днів налякають їх.

«Ну і, звісно ж, не варто забувати про зовнішніх і внутрішніх чорних лебедів на кшталт загострення торгових воєн і атак на нафтопереробні заводи», — підкреслив він.

nv.ua

Чому вона не дешевшає. Яким буде курс гривні до кінця року

За минулий тиждень курс гривні кілька разів обновив річні максимуми. Що зміцнює нацвалюту і який курс гривні очікується до кінця року.

23 вересня 2019

Продаж квартир Квартири в новобудовах Оренда квартир Квартири подобово Продаж будинків Оренда будинків Будинки подобово Продаж землі Продаж приміщень Оренда приміщень