Новий ринок електроенергії. Що треба знати бізнесу і населенню

Запуск нового ринку електроенергії з 1 липня, як було передбачено раніше, завис у повітрі. З кожним днем виникає все більше питань.

13 червня 2019

Своє занепокоєння вже висловили ледь не всі міжнародні партнери України. Серед них — Європейський банк реконструкції та розвитку, Світовий банк, представництво Європейського Союзу.

Навіть РНБО та СБУ попередили про загрозу національній безпеці у разі запуску нового ринку з 1 липня. Консенсусу щодо нової дати поки нема. Пролити світло на це питання представники нової влади обіцяють невдовзі.

Тимчасом "Економічна правда" спільно з "Торговою електричною компанією" продовжує реалізацію спецпроекту, основна мета якого — доступною мовою пояснити споживачам складні речі, пов’язані із запуском нового ринку.

Разом з директором ТЕК видання розповіло, коли компанія з’явилася на українському ринку, як вона стала одним з найбільших постачальників, чому бізнес вирішив довіритися саме їм і що буде з компанією через десять років.

У другому матеріалі йдеться про те, як працював ринок раніше, що змінилося після реалізації першого етапу реформи, який почався 1 січня, як ситуація зміниться після повноцінного запуску та якими будуть ціни для бізнесу і населення.

Як "ринок" працював раніше?

Якщо простими словами, ринок електроенергії в Україні працює за моделлю єдиного "котла". Усі генеруючі компанії продають електроенергію держпідприємству "Енергоринок" за встановленою державою ціною. Для кожного виробника встановлена окрема ціна.

У "Енергоринку" електрику викуповують розподільчі компанії – так звані обленерго. Вони постачають її споживачам за регульованим тарифом. Більшість обленерго є приватними і належать представникам великого бізнесу. Держава також має свою частку у низці підприємств.

За нерегульованим тарифом працює вузьке коло компаній, які купують і продають електрику за договірною ціною. Більш детально про регульований і нерегульований тариф розповімо трохи нижче.

Для населення діє пільгова ціна, яка є нижчою від ринкової. Уся різниця лягає на плечі промисловості.

За такої моделі гроші від споживача до виробника йдуть вгору по ланцюжку – від споживачів до обленерго і потім до "Енергоринку". Після цього кошти  розподіляються між виробниками і оператором магістральних мереж - держкомпанією "Укренерго".

Як встановлювалися тарифи на електроенергію раніше?

Раніше тарифи на електроенергію для бізнесу встановлювались по середньозваженим показникам щогодинного споживання в кожній області.

Тобто підприємство на території певної області отримували якийсь усереднений тариф незалежно від того працювали вони виключно в пікові години, коли вартість електричної енергії на оптовому ринку максимальна, або цілодобово, коли вартість для них була значно нижчою.

Звичайно ще був дотаційний тризонний тариф, проте він був економічно цікавим тільки вузькому колу споживачів.

Що змінилося після 1 січня?

З нового року відбулась перша частина реформи ринку електроенергії – реформа роздрібного ринку. Мається на увазі та частина, яка працює безпосередньо з кінцевими споживачами.

Крім того, з 1 січня 2019 року розподільчі компанії або так звані обленерго розділилися на дві частини.

Перша – Оператор системи розподілу. Вона займається передачею електроенергії будь-якого постачальника до його споживача за фіксованими, регульованими державою тарифами.

Друга – компанія постачальник, яка гарантує продаж електроенергії населенню за фіксованими, регульованими державою цінами, а також, разом з іншими компаніями-постачальниками на ринку веде конкурентну боротьбу за клієнтів - промислових споживачів. Інструментом боротьби виступає краща ціна, графіки оплати, сервіс тощо.

Вартість електроенергії для промисловості відтепер не регулюється державою, а будь-який споживач з засобами погодинного обліку, а таких досить багато, економічно вмотивований зміщувати своє споживання з пікових, вечірніх годин на денні або нічні. І це – позитивний крок

Що повинно змінитися після повноцінного запуску?

З 1 липня повинен відбутись запуск другої частина ринку електроенергії, а саме реформа оптової частини ринку.

Після цього зміняться правила роботи для генеруючих компаній, зокрема ціни для АЕС та ГЕС будуть встановлюватись ринком, а не державою, вугільна генерація не буде обґрунтовувати НКРЕ ціни на вугілля, яке спалює.

Постачальники зможуть домовлятись з генеруючими компаніями щодо різних графіків оплати за електроенергію. Проте, у учасників оптового ринку також виникне фінансова відповідальність за дотримання обсягів викупленої у генерації енергії та фактично поставленої споживачам.

Як буде формуватися ціна на електроенергію в умовах нового ринку?

Ціна в новому ринку формуватиметься з врахуванням обсягів споживання енергії, графіків розрахунків та платіжної дисципліни, споживання електроенергії в розрізі доби. Адже вночі існує певний профіцит електроенергії, а отже в нічні години вона дешевша.

Що таке постачальник останньої надії?

Це така собі подушка безпеки, яка автоматично почне постачати електроенергію добросовісному споживачу, у випадку якщо з його постачальником щось трапиться.

Це означає, що такі добросовісні споживачі на період пошуку нового постачальника не залишаться без електроенергії. Єдиний нюанс – такі споживачі можуть отримувати е/е за доволі високими цінами.

Що таке ринок "двосторонніх договорів", ринок "на добу наперед", "внутрішньодобовий ринок"?

Це ринки, де за допомогою різних інструментів будуть взаємодіяти виробники електроенергії, трейдери та постачальники.

Так, за допомогою ринку "двосторонніх договорів" кожен постачальник зможе купувати е/е відразу у електростанції на договірних умовах, а ринок "на добу наперед" та "внутрішньодобовий ринок" – це біржі електроенергії, куди генеруючі компанії змушені продавати частину виробленої електроенергії.

Що таке "балансуючий ринок"?

Це інструмент за допомогою якого зводиться баланс між заздалегідь купленим обсягом електроенергії на біржах та за прямими договорами з генерацією, а також фактично спожитою електроенергією.

Простими словами: якщо постачальник придбав на біржі певну кількість електроенергії, а фактично його споживачі взяли більше, дефіцитний обсяг буде автоматично проданий такому постачальнику. Ціни, як правило, будуть вище ринкових.

Що новий ринок змінить для виробників, постачальників, споживачів (бізнесу та населення)?

Як вже зазначалося, населення в Україні є дотаційною частиною споживачів та істотних змін не відчує.

Що стосується всіх інших учасників, споживачам необхідно буде будувати точні прогнози споживання, постачальникам індивідуально підходити до кожного споживача, враховуючи його сезонне та добове споживання, прогнозованість споживання. Генеруючим компаніям – конкурувати між собою у виробництві.

Що буде з "Енергоринком"?

Він буде реформований. На його базі створять підприємство "Гарантований покупець", що буде гарантовано купувати електроенергію у зеленої генерації, а також на базі "Енергоринку" буде працювати ринок на добу наперед та внутрішньодобовий ринок – тобто біржа.

Які ризики закладені у новому ринку електроенергії?

Найбільша невирішена проблема – надання коректних погодинних даних по споживачам кожного постачальника, адже при некоректних даних щодо споживання електроенергії на протязі доби постачальники понесуть величезні втрати на компенсацію небалансів.

Ціни на оптовому ринку електроенергії змінюються щогодинно, тому вкрай необхідно розуміти скільки підприємство спожило енергії в конкретну годину. Вночі, коли вона найдешевша, або вдень – коли дорога.

Для яких гравців ринку яка модель більш зручна та вигідна?

Нова модель стимулює конкуренцію, тому є вигідною для більш гнучких та прогресивних гравці всіх сегментів ринку (виробників, постачальників, споживачів).

При цьому компанії з консервативним підходом можуть втратити позиції, які займали в старому ринку.

Новий ринок електроенергії. Що треба знати бізнесу і населенню

Запуск нового ринку електроенергії з 1 липня, як було передбачено раніше, завис у повітрі. З кожним днем виникає все більше питань.

13 червня 2019

Продаж квартир Квартири в новобудовах Оренда квартир Квартири подобово Продаж будинків Оренда будинків Будинки подобово Продаж землі Продаж приміщень Оренда приміщень