А гривня росте

Чи є причини для девальвації гривні в 2019 році?

22 травня 2019

Темпи зростання світової економіки знижуються, Україна близька до того, щоб оголосити дефолт, а тут ще рік виборний в самому розпалі, словом, приводів для валютних стрибків і девальвації гривні досить.
Незважаючи на це, вітчизняна валюта зміцнюється! З початку року її курс підвищився до долара на 5,5% - це немало в нашому випадку, а до того ж йде в розріз з торішніми прогнозами багатьох експертів.Вивчивши уважно поточну ситуацію, поясню, чому вона виникла і чого очікувати далі.

Чому гривня росте?

Є кілька причин зміцнення національної валюти. Зібрані разом, вони істотно переважують негативні фактори.
До таких причин можна віднести:

1. Найбільші інвестиції нерезидентів в ОВДП. Навіть не великі, а величезні. Україна продає державні облігації за рекордно високою ставкою (для облігацій з терміном прибутковості до двох років перевищують 18%, а півроку - 19%), тому зараз в ОВДП не інвестує хіба тільки ледачий.
За словами голови Ради НБУ Богдана Данилишина, в травні обсяг ОВДП в портфелі нерезидентів досяг 4%.
На початку року цей показник був на рівні 1%. Такий різкий стрибок інвестицій дозволив НБУ активніше купувати валюту на міжбанківському ринку і тим самим збільшити обсяг золотовалютних резервів майже на 1 млрд доларів.

2. Експорт. Зараз на світових ринках (а точніше - на продовольчих і сировинних) складається сприятлива для України ситуація.
Ціни на зерно і метали досить високі, завдяки чому Україна може продавати свою продукцію з чималою вигодою, стимулюючи приплив валюти в країну.

3. Посівна. Вона зараз в самому розпалі. А це означає, що аграрії заводять в Україну більше валюти з своїх іноземних рахунків, щоб фінансувати польові роботи.

4. Ціни на газ і нафту. На даний момент вони відносно невисокі, відповідно уряду доводиться менше витрачати валюту, значна її частина як і раніше осідає в країні.

Як довго збережеться зростання?

Недовго - це точно. Можливо, до кінця літа, але цілком імовірно, що негативні тенденції проявляться раніше. Все залежить, по-перше, від ситуації на світових ринках, по-друге, від діяльності Мінфіну та новообраної влади.
Адже Мінфін не зможе продавати ОВДП вічно і тим самим поповнювати бюджет. Як тільки пропозиція закінчиться - потік інвестицій нерезидентів теж вичерпається. Це обов'язково зробить негативний вплив на курс (але необов'язково ключове), якщо Україна не зможе запропонувати інвесторам щось ще.

Крім того, не варто забувати про сезонні коливання курсу. Традиційно з вересня-жовтня гривня починає повільно, але вірно поступатися долара.
Питання в тому, як сильно вона впаде в цьому році. Якщо не буде будь-яких значущих потрясінь, як всередині України, так і на міжнародній арені - велика ймовірність, що до кінця цього року національна валюта не підніметься вище рівня 30 грн / дол.

Вирішальне значення на курс також надасть політика новообраного президента України, його здатність вирішувати проблеми, що накопичилися і, звичайно, співпраця з МВФ.
Від того, чи буде воно і наскільки ефективним, залежить не тільки валютний курс, а й економічна стабільність, авторитет України на міжнародній арені та її взаємовідносини із зарубіжними партнерами.

Артем Ковбель
партнер Kreston GCG


А гривня росте

Чи є причини для девальвації гривні в 2019 році?

22 травня 2019

Продаж квартир Квартири в новобудовах Оренда квартир Квартири подобово Продаж будинків Оренда будинків Будинки подобово Продаж землі Продаж приміщень Оренда приміщень