Хрущовки знову хочуть знести і перебудувати: 100% згоди мешканців вже не потрібно

Для переселення згоди всіх мешканців будинку не буде потрібно.

10 червня 2019

Мінрегіонбуд має намір прискорити реконструкцію застарілого житлового фонду, яка рухається через юридичні та фінансові труднощі, прописані в так званому "законі про хрущовки", що діє з 2006 року. За інформацією прес-служби міністерства, ними підготовлено новий законопроект, який узгоджується з іншими міністерствами, перш ніж бути поданим в Раду. "Сьогодні" з'ясували, що пропонують чиновники і наскільки це реально здійснити на практиці. 

Нововведення

Головне в проекті: хочуть дозволити реконструкцію не тільки 5-поверхівок і нижче, але і 7-поверхівок і вище. Під реконструкцією, як і раніше, мається на увазі не тільки капремонт із заміною дверей-вікон і комунікацій, а й, якщо це економічно невигідно, – повне знесення з переселенням мешканців в нові або тимчасові квартири. Влада обіцяє розселяти людей не в межах населеного пункту, як зараз (тобто з центру міста можуть виселити на околицю), а в межах мікрорайону. Розширено джерела фінансування – можуть в складчину брати участь як забудовник, так і держава, і міська влада, і донорські фонди, і самі мешканці. Зараз можливе лише одне джерело фінансування, наприклад, держбюджет або сам забудовник. Будинки повинні пройти енергоаудит та стати енергоефективними після реконструкції та пристосованими для маломобільних груп населення. Важливий момент: якщо зараз для реконструкції потрібна згода 100% мешканців, то пропонують зменшити їх кількість до 75%. Як роз'яснив заступник міністра регіонстроя Лев Парцхаладзе, отримати згоду всіх практично нереально. Перш ніж реконструювати будинки, Мінрегіонбуд збирається закінчити єдиний реєстр всього багатоповерхового житла в Україні. Також готуються до затвердження нових норм, за якими можна будувати житлові будинки заввишки до 150 м (зараз – до 100 м).

Думки експертів

Як нагадав нам віце-президент київської організації Нацспілки архітектури Георгій Диховічний, кількість будинків в Україні, які вичерпали термін експлуатації, – 65-70%, перш за все це хрущовки. Але, за його словами, щоб замінити їх на 25-поверхівки, де буде жити набагато більше людей, ніж в 5-поверхівках, потрібно спершу прокласти нові комунікації для води і каналізації, побудувати потужні електропідстанції, передбачити землевідведення для шкіл і дитсадків, місця для парковок і проїздів, а це великі додаткові витрати. Без всього цього можливий лише капремонт цегляних будинків і повний знос панельних, з будівництвом будівель такої ж висотності плюс 1-2 поверхи, що може бути економічно не вигідно забудовникам. Якщо на місці хрущовок все ж побудувати висотки без переробки інфраструктури, то такий мікрорайон стане некомфортним для житла. Самі забудовники проти капремонту і виступають за повне знесення.

"Набагато швидше і на 15-20% дешевше в розрахунку на квадратний метр не ремонтувати хрущовку, а знести її і побудувати на її місці багатоповерхівку", – відповіли нам в одній з будівельних компаній Києва.

Але головний камінь спотикання – згода мешканців, вважають юристи.

"Не можна примусово позбавити власності людину, але влада може визнати ті ж "панельки" аварійними, і на цій підставі знести їх, тут згода мешканців не потрібно. Також можливе застосування закону про вилучення особистої власності в зв'язку з суспільною доцільністю з компенсацією вартості, – роз'яснив нам юрист Володимир Столітній. – Але якщо депутати залишать стару норму в 100% згодних на реконструкцію мешканців, то на практиці мало що зміниться".


Хрущовки знову хочуть знести і перебудувати: 100% згоди мешканців вже не потрібно

Для переселення згоди всіх мешканців будинку не буде потрібно.

10 червня 2019

Продаж квартир Квартири в новобудовах Оренда квартир Квартири подобово Продаж будинків Оренда будинків Будинки подобово Продаж землі Продаж приміщень Оренда приміщень