Український ринок нерухомості виходить із застою

Український ринок нерухомості починає виходити із застою. Попит на житло у 2016-му в середньому зріс на 10%, підрахували експерти.

10 лютого 2017

Позитивна динаміка спостерігалася в більшості регіонів країни. Однак, про повне одужання ринку говорити зарано. У порівнянні з докризовими часами попит – мінімальний. Особливо на вторинному ринку. Відтак, падають ціни.

"По всіх ринках була легка стагнація. Ціни на первинному і на вторинному ринку, а також на ринку землі знизилися до 10%. На вторинному ринку, якщо чесно, можна знайти багато різних варіантів. Починаючи від 500 доларів – це за "хрущовочку", а до тисячі доларів за квадратний метр можна купити в центрі міста", – розповів фахівець ринку нерухомості Сергій Степенко.

На первинному ринку ситуація з попитом – краща. Через зростання недовіри до банківської системи, українці продовжують вкладати гроші у нове житло. Тим більше, ціни на первинному ринку особливо не відрізняються від вторинного. Середня вартість у столиці 15-20 тисяч гривень за квадратний метр. В той же час на первинному ринку конкуренція висока. Лише за перше півріччя 2016-го року компанії отримали понад 650 дозволів на будівництво, а це понад 50% більше, ніж у попередній період. До того ж, конкурувати доводиться і з уже зданими в експлуатацію будинками.

"На ринку первинної нерухомості у 2017-му буде стабільний ріст. Скажімо, в об’ємах будівництва, але не у вартості. В першу чергу, через недовіру банківській системі і через девальвацію гривні. А що стосується вторинного ринку, то на об’єкти, які були збудовані і введені в експлуатацію ще в 70-80-х роках, буде спад цін через те, що за останні роки було введено біля 10 мільйонів квадратних метрів по Україні, які теж будуть приймати інтенсивну участь на вторинному ринку нерухомості", – зазначив президент будівельної корпорації "РІЕЛ" Ростислав Мельник.

Попри велику пропозицію, забудовники продовжують зводити нові об'єкти. За оцінками фахівців, у 2017-му тільки у столиці має з'явитися близько мільйона нових квадратних метрів житла. В той же час, ціни майже не зростатимуть. Припускають незначне коливання в межах 10-15%.

Український ринок нерухомості виходить із застою

Український ринок нерухомості починає виходити із застою. Попит на житло у 2016-му в середньому зріс на 10%, підрахували експерти.

10 лютого 2017

Продаж квартир Квартири в новобудовах Оренда квартир Квартири подобово Продаж будинків Оренда будинків Будинки подобово Продаж землі Продаж приміщень Оренда приміщень