Україна на шляху до енергоефективності: як зменшити суми в платіжках й отримати компенсацію за техні

Міжнародні донори допомагають проводити енергомодернізації в Україні в рамках різних програм.

20 червня 2019

Загальна проблема для всіх пострадянських країн – багатоповерхові "панельки", які лякають перспективою животіння взимку. Особливо не щастить мешканцям кутових квартир. Але мешканці дев'ятиповерхівки на Вернадського, 4, у Львові зуміли не тільки утеплити свій будинок, але і зменшити суми в платіжках на 35%.

"Минулого літа ми утеплили фасад будинку, поставили енергозберігаючі вікна на сходових клітках, в під'їздах встановили тамбурні енергозберігаючі двері. На всі заходи витратили 3,700 млн грн", – розповідає директор керуючої компанії Галина Джулай.

Заходи були проведені в рамках міської програми і за рахунок Фонду енергоефективності, який працює в тестовому режимі, відточуючи операційні процедури на прикладі "15 ластівок", однією з яких і став будинок на Вернадського у Львові.

З вирахуванням компенсацій жителям багатоповерхівки залишилося виплатити 2 млн 100 тис. грн кредиту протягом 10 років – це приблизно 18 тис. на одну квартиру. 10 квартир з 108 вже свою частку повністю виплатили. Як зазначає Джулай, така кооперація – більш вигідне вкладення, ніж якби кожен утеплював тільки свою квартиру окремо.

Активну участь у співфінансуванні програм з енергоефективності беруть міжнародні донори, рухомі ідеєю скорочення споживання теплоносіїв та сталого енергетичного розвитку країн.

Як повернути гроші за обладнання

Найчастіше українці не знають про можливості програм, що фінансуються міжнародними донорами. Вони, до речі, не завжди вимагають створення ОСББ – отримати допомогу може і просто фізособа. Зоряна Ненчук про таку програму дізналася випадково.

"Мій газовий котел зламався і наступного дня я пішла в банк й оформила кредит на купівлю нового", – розповідає жінка.

Працівниця банку розповіла їй про програму IQ Еnergy – проект Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР). Участь передбачає компенсацію в розмірі 35% вартості обладнання.

"Я зацікавилася, – продовжує Зоряна. – У банку відкрили рахунок в іноземній валюті, потім прийшло повідомлення, що гроші компенсували. Я прийшла в банк, гроші забрала і рахунок закрила".

Від оформлення кредиту і до того, як сума надійшла на рахунок, минуло два місяці. Дівчина каже: не вірила, що їй повернуть гроші, просто вирішила покластися на "авось".

"Клієнт заповнює форму, висилає її по e-mail з прикріпленими фотографіями старого котла і нового. Устаткування перевіряється на відповідність нормам з технічних і енергетичних критеріїв", – говорить представник IQ energy Андрій Мельник.

Однак не всі заявки приймаються до програми компенсації. Частка відмов – близько 13%, переважно через невідповідність обладнання енергоефективним цілям. Тому тим, хто націлений на участь у програмі, краще відразу ознайомитися з каталогом на сайті. До програми включені:

  • твердопаливні та газові котли;

  • віконні склопакети;

  • теплові насоси;

  • лічильники тепла;

  • вхідні двері;

  • матеріали з утеплення фасаду і підлоги.

В одні руки можна отримати компенсацію до 3 тис. євро, при цьому компенсація включає і вартість монтажу, якщо його здійснює офіційно зареєстрована фіз- або юрособа – платник податків.

Енергомодернізації оптом

Фінансову допомогу та консультації щодо посилення енергоефективності може отримати і місто. Наприклад, для учасників програми ЄС "Угода мерів – демонстраційні проекти" (CoM DeP). Міста – підписанти угоди мерів повинні розробити й ухвалити енергетичну стратегію – план того, як місто буде виконувати взяті на себе зобов'язання в рамках угоди, тобто знижувати споживання енергії та викидів CO₂, збільшувати кількість відновлюваної енергії. Грантові гроші вдалося отримати Жовкві – райцентру на Львівщині з населенням близько 16 тис. осіб.

"Вибрали один пілотний район в місті, – розповідає координатор проекту Світлана Підсосна. – Була модернізована комунальна котельня, замінені тепломережі, модернізований садок і встановлені чотири індивідуальних теплових пункти".

На все витратили 860 тис. євро, 80% з яких – був грант за програмою ЄС, 20% суми були профінансовані з місцевих бюджетів (по 10% від міста й області).

Котельня обслуговує садок і п'ять житлових багатоповерхівок. До модернізації вона працювала на газі і споживала близько 150 тис. куб. м газу. Тепер котельня перейшла на поновлювані джерела енергії – відходи деревини. Зокрема, було встановлено автоматизований твердопаливний котел, сировину для якого закуповують у місцевих лісгоспів, а потім обробляють на дробарці. Газовий котел залишили як підстрахування – для покриття пікових навантажень. В результаті споживання газу скоротилося вдвічі, і комунальне підприємство економить на виробництві тепла сотні тисяч гривень.

Як зазначає Світлана Підсосна, користь від енергомодернізації садка правильніше оцінювати не в грошах, а за скороченням захворюваності серед дітей. Мама дитини, Вікторія Ревага, додає: за 3,5 місяці, протягом яких була проведена модернізація, садок просто не впізнати.

В установі оновили покрівлю, утеплили фундамент і фасад, замінили вікна, двері і санвузли. Також встановили систему витяжки та кондиціонування повітря. Крім того, з'явилася нова Теплосистема з індивідуальним тепловим пунктом. Це дозволяє регулювати подання тепла в дитсадок.

segodnya.ua

Україна на шляху до енергоефективності: як зменшити суми в платіжках й отримати компенсацію за техні

Міжнародні донори допомагають проводити енергомодернізації в Україні в рамках різних програм.

20 червня 2019

Продаж квартир Квартири в новобудовах Оренда квартир Квартири подобово Продаж будинків Оренда будинків Будинки подобово Продаж землі Продаж приміщень Оренда приміщень