Травневий релакс гривні: як довго нацвалюта буде стабільною

Блокада окупованих територій, падіння світових цін на сировину, труднощі у відносинах з МВФ можуть підірвати стабільність гривні вже цього літа.

11 травня 2017

На сировинних ринках щось пішло не так. Останні 1,5-2 місяці новини з міжнародних ринків не радують - летить в тартарари руда, падає вартість соняшникової олії, пшениці і кукурудзи. Зернові, до того ж, і так перебували не в найкращих кондиціях останнім часом.

У середньостроковій перспективі такі настрої не можуть ні позначитися на українській економіці, яка дуже хворобливо переживає падіння сировинних ринків. Як, втім, і національна валюта, яку ще недавно "ховали" в зв'язку з припиненням торговельних відносин з ОРДЛО.

Чи наздожене валютний ринок "ефект від блокади", і наскільки серйозний розворот трендів на сировинних ринках?

Блокада ще нагадає про себе

Кілька місяців тому регулятор не давав зміцнитися національній валюті, скуповуючи її в золотовалютні резерви приблизно по 27 грн за дол. Це відбувалося на тлі загострення конфлікту навколо блокади ОРДЛО і натякало на пік вартості національної валюти в 2017 році.

Після того як ініціативу блокади у протестуючих перехопила владу, НБУ заявив, що частково компенсує потенційний відтік валютної виручки з міжбанку власним невтручанням в ринок зі скупкою валюти в ЗВР.

Проте, ситуація склалася так вдало, що НБУ навіть знову зміг купувати валюту. 3 травня регулятор вийшов на ринок і купив 54,6 млн дол за 26,5 грн за дол.

Готівковий ринок торгується ще дешевше.

Спекулянти, ніби очікуючи туристів напередодні Євробачення, торгують валютою нижче рівня міжбанківського ринку. Продати валюту в обмінних пунктах можна по 26 грн за дол, купити - по 26,3 грн за дол, хоча на початку 2017 року національна валюта на "чорному ринку" торгувалася за ціною близько 30 грн за дол.

"Зміцнення пов'язано з хорошою експортною виручкою, якій сприяли відносно високі ціни на сировинних ринках: на сталь, руду і зерно, а також зростання обсягів експорту сировини", - вважає керівник аналітичного відділу компанії Concorde Capital Олександр Паращій.

Аналітики виділяють ще кілька важливих чинників.

"НБУ не скуповував валюту в запланованих обсягах. Думаю, отриманий транш від МВФ, макропомощь від ЄС і конфіскація накопичень попередньої влади дозволили Нацбанку поводитися на валютному ринку менш агресивно і не залишати ідею поповнення ЗВР", - говорить член УТФА Віталій Шапран.

Щодо ефекту від блокади ОРДЛО аналітики в думках розходяться. Раніше деякі з них очікували, що ефект від блокади валютний ринок відчує в квітні-травні. Тепер зрозуміло, що погоди на валютному ринку вона не зробила.

"Негативного ефекту і не повинно було бути. По-перше, теоретичне зменшення експорту сталі, якого всі так боялися, компенсується високими цінами. По-друге, блокада могла позитивно вплинути на готівковий валютний ринок, так як відкриті кордони з окупованими територіями могли створювати тиск на гривню на сірому ринку ", - говорить Паращій.

Більш категорично налаштований фінансовий аналітик Олексій Кущ.

На його думку, поки проявився лише поверхневий ефект: припинення податкових надходжень з підприємств на непідконтрольних територіях і зупинка генерації, яка працює на антрациті. Глибина такого впливу, вважає експерт, буде помітна лише при ретельних статистичних вимірах.

Більш небезпечно припинення поставок коксівного вугілля і розрив ланцюжка вугілля-кокс-метал. На ній базується цінова конкурентна перевага ГМК.

"У такому разі можлива зупинка маріупольських і запорізьких підприємств або зниження обсягів виробництва. Це прискорить девальвацію гривні до 30 грн за дол і вище, а ВВП втратить 1% зростання. З урахуванням тимчасового лага така кореляція може спрацювати вже восени 2017 року», - говорить Кущ.

З тим, що ефект від блокади ще проявиться, згоден Шапран.

"Події на ринку не завжди позначаються на курсі моментально. Мінімум виплавки стали в квітні може відбитися на ринку через три-чотири місяці. Зараз ми відіграватися контракти грудня-січня, а це пік продажів аграрної продукції і піковий ціновий період для металургів", - говорить Шапран.

Летим в тартарары

На сырьевых рынках ситуация для Украины также ухудшилась. "Ниспадающая тенденция остановилась, но во второй половине 2017 года падение цен, скорее всего, продолжится", — говорит Паращий.
"Річний сплеск цін на руду і нафту був, скоріше, невеликим потеплінням в довгостроковий тренд зниження цін на сировинні товари, тому я б не сподівався на цей фактор", - вважає фінансовий аналітик Іван Угляніца.

За його словами, одне з небагатьох переваг виробників руди і аграрних товарів - відносно низька собівартість - скоро також може закінчитися.

"Ефект від девальвації ще не вичерпався, але він швидко закінчується. Тим більше, що інфляція витрат буде і далі з'їдати маржу, зменшуючи конкурентоспроможність і рентабельність виробництва", - говорить Угляніца.

У такій ситуації гривню могли б підтримати приплив інвестицій і продовження співпраці з МВФ. Однак і з тим, і з іншим в середньостроковій перспективі в України, ймовірно, будуть проблеми.

Нагадаємо, для отримання наступного траншу Україні слід виконати ряд жорстких вимог, в тому числі прийняти закон про обіг земель, здійснити пенсійну реформу, і створити спеціалізовані антикорупційні суди.

По-друге, все частіше з боку українських політиків і "топових" чиновників звучать неофіційні прогнози з приводу того, що нібито "Адміністрація Трампа" буде згортати програму МВФ. "Скоріше, вони готують для себе шляхи відходу, щоб не виконувати складні обіцянки і якось пояснити майбутнє припинення співпраці з МВФ", - допускає один з депутатів.

Тим часом країна продовжує котитися на ресурсних рейках економіки. Значить, валютний ринок продовжує залежати від ситуації з цінами сировину.
"На рынке зерна и стального проката происходит разворот трендов, однако пока не ясно, как долго продлится такая коррекция. Цены в отрасли не могли расти вечно. Пока они все еще на высоком уровне, но основные игроки будут ориентироваться на события в Китае", — констатирует Шапран.

Нынешняя валютная стабильность может нарушиться летом, говорят эксперты.

"Обычно весной мы получали приток валюты с продовольственных рынков, затем там начинали падать цены, и плечо подставляла металлургия. Сейчас летнего плеча от ГМК может не быть, поэтому традиционное обострение в сентябре может сместиться на август или еще ближе", — прогнозирует Кущ.

Автори: Олександр Мойсеєнко , Федір Попадюк
epravda.com.ua

Травневий релакс гривні: як довго нацвалюта буде стабільною

Блокада окупованих територій, падіння світових цін на сировину, труднощі у відносинах з МВФ можуть підірвати стабільність гривні вже цього літа.

11 травня 2017

Продаж квартир Квартири в новобудовах Оренда квартир Квартири подобово Продаж будинків Оренда будинків Будинки подобово Продаж землі Продаж приміщень Оренда приміщень