Зростання гривні і нова зрада

Збулася мрія поколінь українців. Курс гривні зростає восени, причому робить це сам, без допомоги Національного Банку.

23 вересня 2019

Нацбанк активно скуповує надлишки цього самого долара, поповнюючи свої резерви. А курс все одно зростає. За останній тиждень НБУ купив близько 260 млн доларів, а курс зростає. Всі аналітики вже спалили свої звіти, де прогнозували падіння гривні в другому півріччі, а курс зростає. Здавалося б, немає межі для радості.

Але українців так просто не проведеш. І тут можна знайти варіант для негативу. І тепер актуальною є теза, що гривня зростає, і ціни зростають, а так бути не повинно. І знову бачиться десь привид підступних «бариг», які обманюють маленьких українців.

І так, українці вважають, що раз гривня зміцнюється, то повинні знижуватися і ціни. Чому вони так вважають, бо пару років назад, коли гривня летіла вниз як літак, що потрапив в штопор, ціни слідували за гривнею. І правда, в такій відкритій економіці як українська, де основу нашого споживання становить імпорт, різке падіння курсу завжди призводить до зростання цін. Але українці забувають, що зростання цін ніколи не доганяє девальвацію. Умовно кажучи, гривня може впасти в 2 рази, але це не означає, що ціни виростуть в 2 рази. Ціни ростуть у випадку з девальвацією набагато повільніше. Просто тому що покупець не може собі дозволити їх більш істотне зростання і як результат, імпортери знижують свою рентабельність.

Але це та дрібниця, на яку мало хто звертає уваги. Хіба що іноземні туристи, які зараз приїжджають на вихідні до Києва та інших міст України, щоб смачно поїсти і попити. Тому що дешево. В Україні спостерігається доларова дефляція. Ціни в доларах в Україні зараз нижче ніж, наприклад, були в 2008 році. Або в 2013 році.

Відповідно, навряд чи варто очікувати, що зміцнення гривні, коли національна валюта підсилює свої позиції на 10% -15% має привезти до відповідного зниження цін. Тим більше, що зростання цін в Україні, поточна інфляція, викликана одним важливим фактором. Зростанням доходів населення і повсюдним оптимізмом. Протягом останніх трьох років в Україні спостерігається випереджаючи все і вся зростання зарплат. Багато в чому під тиском польського роботодавця. В результаті українські компанії змушені різко піднімати зарплату, щоб утримати співробітників. Тим більше, зараз в Україні спостерігається дефіцит робочої сили. Дефіцит тверезої і бажаючої працювати робочої сили.

В цьому році ми маємо вже зростання номінальної зарплати на 20% за даними на кінець літа. А споживчі настрої знаходяться поблизу історичних максимумів. Ні, ми не стали Швейцарією. І навіть далеко не Польща. Але щодо самих себе зростання йде значний. І зростання очікувань і зростання доходів. І як результат - це все штовхає ціни вперед. Українські споживачі очікують чуда і витрачають гроші, яких, стає все більше і більше. І це призводить до інфляції.

При цьому, важливо відзначити, що сама динаміка цін більш помірна, ніж в попередні роки. Інфляція уповільнюється. Так, є окремі товари, як наприклад картопля, за якими відзначається різке зростання. Але це окремі історії, пов'язані з конкретною продукцією і конкретною причиною. Наприклад - НЕ урожаєм картоплі. І пов'язані з психологією людини. Адже коли ціни ростуть - ми це бачимо. Коли падають - не звертаємо уваги. Півроку тому у нас поспіла цибульний змова, адже матусині економісти пояснювали змовою зростання цін на цибулю. Зараз ціни впали назад, але про це ніхто не говорить.

Чи впливає зміцнення курсу на цінову динаміку? Так. Якби гривня падала або стояла на місці, інфляція була б більше. Ціни б росли активніше. А так політика НБУ і сильна гривня стримують зростання цін. Але вони не в змозі впоратися з оптимізмом українців. Які готові витрачати гроші. І цим штовхають ціни вгору. Але вже не так сильно, як рік чи 2 роки тому. В цьому році інфляцію чекають близько 8% і це вже дуже пристойний показник.

Автор: Сергій Фурса facebook

Зростання гривні і нова зрада

Збулася мрія поколінь українців. Курс гривні зростає восени, причому робить це сам, без допомоги Національного Банку.

23 вересня 2019

Продаж квартир Квартири в новобудовах Оренда квартир Квартири подобово Продаж будинків Оренда будинків Будинки подобово Продаж землі Продаж приміщень Оренда приміщень