Де купити квартиру для здачі в оренду?

Чи вигідно вкладати гроші в покупку нерухомості за кордоном? На який прибуток можна розраховувати? І в яких країнах здача житла в оренду дійсно виправдовує себе?

2 вересня 2017

Де купити квартиру для здачі в оренду? Спеціалісти Deloitte розкладають все по поличках і називають місця, на які варто звернути увагу в першу чергу, якщо ви ще не вирішили, як розпорядитися капіталом.

Країни, де надають перевагу орендному житлу

В більшій частині Європи ринок оренди набирає обороти. Цьому сприяє розвиток туризму, можливість замовити житло в будь-якій точці світу за допомогою таких інтернет-платформ як Airbnb, а також гнучкість мислення сучасної молоді. Молоді люди не поспішають брати на себе зобов'язання, вибираючи мобільний спосіб життя.

Безумовним лідером по рівню орендованого житла є Німеччина - тут 54,3% власності використовується для здачі іноземцям та місцевим жителям. Причому у великих містах, таких як Берлін, цей показник досягає 70%. Тому можете не сумніватися: тут орендарів ви знайдете в будь-якому випадку.

В ТОП-3 також увійшли Данія (34,4%) і Австрія (30,2%).

Серед інших країн - картина наступна:

4. Нідерланди - 26,5%

5. Франція - 25,3%

6. Ірландія та Бельгія - по 24,4%

7. Великобританія - 24,1%

8. Чехія - 23,4%

9. Ізраїль - 22%

10. Польща - 15,3%

11. Португалія - 14,2%

12. Латвія - 13,2%

13. Італія - 12,9%

14. Естонія - 10,3%

15. Іспанія - 7,5%

16. Литва - 5,2%

17. Угорщина - 3,9%

18. Словенія - 2,4%

Оцінюємо рівень доходу

Оцінюємо рівень доходу

Дохід від інвестицій в нерухомість аналітики Deloitte розраховували, виходячи з вартості об'єкта і середньої ставки оренди за кв. м. Фінальна цифра виражається у відсотках і показує чистий прибуток за рік, без урахування податків та інших витрат.

Міста з низьким доходом

Місто

Ставка дохідності: 0-4,3%

Лондон (місто)

2,0%

Париж (місто)

2,8%

Вена

2,8%

Грац

3,1%

Мюнхен

3,2%

Алгарве (регіон)

3,3%

Лінц

3,4%

Ліон

3,6%

Лондон (приміські)

3,6%

Марсель

3,8%

Мілан

4,0%

Франкфурт

4,1%

Брюсель

4,2%

Турин

4,2%

Гент

4,3%

Гамбург

4,3%

Як видно з таблиці, найнижчі показники - у найбільших фінансових центрів. Це пояснюється високою вартістю квадратного метра. Наприклад, в Парижі середня ціна - $ 10 700 за кв. м.

Але це не означає, що інвестувати в нерухомість тут невигідно. Просто використовується інша стратегія: люди заробляють не на оренді, а на прирості вартості житла. Ціни тут підвищуються швидко, а попит завжди високий, тому ви зможете продати квартиру в будь-який момент, не сумніваючись в інтересі покупця.

Наприклад, якщо порівнювати ціни в Лондоні з показниками десятирічної давності, то житло подорожчало майже на 80%. Зараз середня вартість квартири в Лондоні - $ 626 000, а в 2007 році становила $ 274 000. При цьому оренда зростає не так швидко: за ті ж 10 років ставки підвищилися приблизно на 45% і в середньому складають в столиці Великобританії $ 2 140 в місяць.

Схожа ситуація - в Парижі. З 2009 року вартість квартир в столиці Франції підвищилася на 45% і зараз становить в середньому $ 531 000.

Але якщо ви хочете отримувати прибуток зараз, а не чекати, поки квартира подорожчає, варто звернути увагу на міста з середньою і високою прибутковістю, про які ми поговоримо далі.

У регіони з низькою віддачею від оренди потрапив також португальська Алгарві. Незважаючи на те, що ціни і попит на нерухомість тут в останні роки зростають, орендне житло тут коштує недорого. Це теж важливий фактор, який треба враховувати при виборі місця.

Міста із середнім доходом

Місто

Ставка дохідності: 4,4-5,7%

Антверпен

4,5%

Іль-де-Франс (регіон)

4,5%

Любляна

4,5%

Голуей

4,5%

Валенсія

4,5%

Корк

4,5%

Лісабон

4,6%

Амстердам

4,7%

Брно

4,7%

Рим

4,8%

Берлін

4,9%

Дублін

5,1%

Мадрид

5,2%

Барселона

5,4%

Марибор

5,4%

Прага

5,5%

У список потрапили великі міста Іспанії та Португалії. Основна причина такого результату - недавня криза в цих країнах. Зараз вартість квадратного метра тут ще не піднялася до пікових рівнів, але економіка вже відновлюється. Наприклад, Португалія потрапила в ТОП-10 країн з найбільшим річним зростанням цін на житло: з першого кварталу 2016 з аналогічний період 2017-го вони тут підвищилися на 7,9%.

В Іспанії за рік, до червня 2017 року, продажу житла підскочили на 20% по країні і на 22% в Барселоні. Ціна квадратного метра ще не досягла докризового рівня. Але з огляду на високий інтерес інвесторів і хорошу кредитну доступність, ситуація незабаром може змінитися. Експерти прогнозують зростання цін і продажів в 2017 році на 3% (до $ 1 866 за кв.м) і 10% відповідно.

З великих німецьких міст на оренді краще заробляти в Берліні. Квадратний метр тут коштує менше, ніж в Гамбурзі і Франкфурті, а орендні ставки такі ж. В результаті - прибутковість вище.

Хороші показники у чеських міст. До слова, у вищезгаданому ТОП-10 Чехія лідирує за річним зростання цін на нерухомість з показником 12,8%. Плюс місцевого ринку - тут легко взяти іпотеку, якщо грошей не вистачає. Місцеві банки охоче йдуть назустріч іноземцям, забезпечуючи низькі процентні ставки в межах 2-5% і лояльні вимоги до позичальника.

Міста з високим доходом

Місто

Ставка дохідності: 5,8-9%

Порто

5,8%

Манчестер

5,9%

Гаага

6,0%

Варшава

6,0%

Острава

6,1%

Роттердам

6,4%

Краків

6,6%

Орхус

6,8%

Лодзь

7,2%

Вроцлав

7,4%

Копенгаген

7,7%

Дебрецен

7,8%

Д'єр

7,8%

Будапешт

7,9%

Оденсе

8,9%

Найвищу дохідність можна зустріти на НЕ самих розкручених ринках. Напевно, про інвестиції в польський Лодзь або угорський Дебрецен ви подумаєте не в першу чергу. Є серед високоприбуткових місць і столиці, але знову ж таки - не самих популярних у інвесторів країн.

Всі ці міста об'єднує порівняно низька вартість квадратного метра, нестача житла і попит на оренду з боку приїжджих. Наприклад, в списку високоприбуткових місць чимало польських міст. Останнім часом інвестори мають значний інтерес до країни. Економіка тут стабільна, житлове будівництво - в розпалі (найактивніша в цьому плані країна в ЄС), трудових мігрантів та студентів, яким необхідно знімати квартири, багато, а продажу, ціни і попит на нерухомість зростають.

Якщо ви віддаєте перевагу відомим ринкам і хочете заробляти саме на оренді, зверніть увагу на міста «другого ешелону». Наприклад, на Манчестер в Британії. Вартість нерухомості за рік до квітня 2017 року збільшилася тут на 8,4%, причому попит на житло дуже високий, і орендні ставки зростають. Подібні приклади можна знайти в Німеччині, Австрії та інших країнах Європи.

Стаття підготовлена на основі дослідження компанії Deloitte.

Автор: Вікторія Закірова
Фото: pixabay.com

Де купити квартиру для здачі в оренду?

Чи вигідно вкладати гроші в покупку нерухомості за кордоном? На який прибуток можна розраховувати? І в яких країнах здача житла в оренду дійсно виправдовує себе?

2 вересня 2017

Продаж квартир Квартири в новобудовах Оренда квартир Квартири подобово Продаж будинків Оренда будинків Будинки подобово Продаж землі Продаж приміщень Оренда приміщень