Гривня. Аномалія закінчилася. Сезонне падіння почалося

Судячи з усього, аномально міцна гривня закінчилася. І тепер ми бачимо як валютний ринок швидко відіграє втрати. Міжбанківський ринок вже наблизився до 25, чорний - взагалі вилетів вище 25,5.

2 жовтня 2019

Чому? Для початку давайте зрозуміємо, чому гривня була міцною. Навіть зайве міцною, як для вересня місяця.

Спочатку в цьому році Україні сприяла світова кон'юнктура. Ціни на український експорт були високі, ціни на імпорт - знижувалися. Це вже приємно для національної валюти. Плюс, додався фактор іноземного капіталу на внутрішньому борговому ринку. У цьому моменті повинна заграти тривожна музика і всі можуть подумати про теорію змови, про піраміди держ боргу та інші нісенітниці, якіми люблять годувати довірливих обивателів.

Але ніякої піраміди немає. Тому що, з одного боку, боргове навантаження на Україну постійно знижується. Якщо 2017 рік ми починали з відношенням боргу до ВВП на рівні 80%, то зараз цей показник становить 55%. Це значний прогрес. І зростання боргового навантаження, коли будують піраміду, зазвичай виглядає з точністю до навпаки. З іншого боку, прибутковості постійно знижуються. У міру того, як конкуренція іноземців підвищує попит, а НБУ поступово знижує ставку, падали і прибутковості розміщення облігацій. Так що піраміди немає. Але є повернення іноземців на борговий ринок. І з початку року їх зайшло в країну вже на 4 млрд доларів.

У підсумку, гривня увійшла в вересень у бадьорому настрої і хорошій формі. І ми не побачили початку осінньої сезонності. Що допомагало гривні восени? З одного боку, величезний оптимізм, який поділяли інвестори і суспільство. Споживчі настрої українських покупців близькі до історичного максимуму, рівень довіри до влади - безпрецедентно високий. Це не може не позначатися на курсі національної валюти. Люди вірять в диво і це допомагало гривні. Інвестори бачать приклад Словаччини, яка зробила реформи і це привело до зміцнення її валюти майже в 2 рази. У підсумку, гривню купували і купували. Або, вірніше, сказати, не продавали українські гравці.

І вишенька на торті - останній аукціон з розміщення державних облігацій у вересні. Там Мінфін запропонував 5-й річні облігації і несподівано зіткнувся з супер попитом. У підсумку, іноземці купили папери більш ніж на 500 млн доларів за один аукціон. В країну за тиждень зайшло більше ніж 500 млн доларів. І навіть враховуючи активний викуп НБУ, гривня на цьому тлі підстрибнула і дійшла аж до 24,0. Чергова психологічна позначка.

А що тепер? Мінфін публічно оголосив, що більше не буде пропонувати ринку найдовші ОВДП, терміном 5 років. А це означає, що вливання нерезидентів на валютний ринок будуть мінімальні.

А що оптимізм? По ньому теж був нанесений удар. Його добре видно на графіку єврооблігацій України. Вони росли місяць за місяців, показавши вражаючу динаміку. Але потім приїхала місія МВФ і почалося. Спочатку будинок Гонтаревої спалили невідомі шанувальники однієї відомої людини. Потім раптом виявилося, що Україна може піти на компроміс з Коломойським. І інвестори злякалися. І від'їзд місії МВФ без укладення домовленостей теж їх не обрадував. Чи не злякав, але змусив насторожиться. А потім ще й Данилюк, та людина, завдяки якому інвестори сприйняли перемогу Зеленського позитивно ще в квітні, подав у відставку і пов'язав її з впливом Коломойського. Цілий набір приємних новин в стислі терміни. І багато хто вирішив, що було б непогано зафіксувати прибуток після довгого періоду росту. Це ще не розпродажі, але вже і не оптимізм. Такі настрої не пройшли і повз локального ринку. І бізнес тепер теж напружився. Він все ще оптимістичний, але вже напружений. Ще й на тлі інформаційного бардаку, який породила геніальна комунікація великих комунікаторів від влади про формулу Штайнмайера.

У підсумку, економічні агенти отримали сигнал, що більше гривня рости не буде. А значить можна купувати долари, поки вони дешеві. «Всі побігли і я побіг». Поки що ситуація в економіці стабільна і далеко бігти сенсу немає. Але за рахунок виносу до 24-м вийшов ефект стислої пружини. І тепер гривня робить стрибок назад замість тихого відходу на підготовлені позиції.

А як же оптимізм населення? Начебто він ще залишається. Але. Українська ніч тиха, але сало краще переховати.

Автор: Сергій Фурса facebook

Гривня. Аномалія закінчилася. Сезонне падіння почалося

Судячи з усього, аномально міцна гривня закінчилася. І тепер ми бачимо як валютний ринок швидко відіграє втрати. Міжбанківський ринок вже наблизився до 25, чорний - взагалі вилетів вище 25,5.

2 жовтня 2019

Продаж квартир Квартири в новобудовах Оренда квартир Квартири подобово Продаж будинків Оренда будинків Будинки подобово Продаж землі Продаж приміщень Оренда приміщень