Будь швидким або помри. Що несе Четверта індустріальна революція

Четверта індустріальна революція, що відбувається в наш час, кардинально змінює мислення бізнесменів і життя людей.

7 жовтня 2019

Якщо у 2017 році, за даними KPMG в Україні, імплементувати інноваційні продукти, послуги та методи бізнесу були готові 47% респондентів, то у 2018 році - вже 54%.

Впровадження нового важко переоцінити, проте воно вимагає особливого підходу - зволікання загрожує викинути компанію з ринку.

Згідно з результатами Global Innovation Index 2019, Україна займає 47 місце в рейтингу найбільш інноваційних країн світу - мінус 4 позиції в порівнянні із минулим роком.


Global Innovation Index

Це при тому, що в Україні працює близько 160 тисяч ІТ-спеціалістів, вона входить в Топ країн світу за якістю ІТ-розробок.

Нова валюта сучасного світу

За даними дослідження KPMG СEO Outlook 2019, 63% керівників у світі не чекають, поки проривні технології знищать їхній бізнес, натомість вони інвестують в інноваційні зміни.

В Україні ж лише 35% керівників у найближчі три роки планують збільшити інвестиції у виявлення та застосування проривних технологій, розглядаючи таку інвестицію як довгострокову.

Разом із тим, дослідження виявили, що керівники в Україні та світі поділяють спільну думку, що здатність швидко адаптуватися є новою валютою бізнесу, і якщо вони будуть занадто повільними, то програють: так вважають 91% та 67% відповідно.

При цьому 84% керівників у світі та 95% в Україні зацікавлені, щоб працівники компаній втілювали інноваційні ідеї і не переймалися можливими помилками. Проте значно нижчий відсоток опитаних (56% і 66% відповідно)  кажуть, що їх компанія має таку корпоративну культуру.

Співзасновник холдингу TECHIIA Олег Крот:

"Відкладання "на потім" впровадження технологій не робить Україну привабливою для іноземних інвесторів.

Ми можемо звітувати про підвищення привабливості українських розробників на світовому ринку, підвищення якості ІТ-продуктів, які розробляються в наших R&D, разом із тим це не допомагає піднятись в рейтингу інвестиційної привабливості.

Назріла необхідність створення сприятливого середовища для втілення інновацій в Україні і саме від швидкості нашої адаптації буде залежати якість життя в Україні, як один із наслідків надходження інвестицій".

Перепоною можуть ставати бюрократія, нестабільність ситуації в країні та загальна схильність українців перестраховуватись від ризиків.

Ризики виправдані можливостями

Інновації, а особливо проникнення нових технологій 4.0 здатні впливати на всю економіку й соціальну сферу – розумні міста, будинки, сільське господарство, фінанси, державне управління, охорону здоров’я, освіту та ін.

Приблизно 95% нових технологічних ідей, втілених в стартапах, і справді не знаходять втілення в реальному житті. Навіть в Ізраїлі, "країні стартапів" більшість проектів не доходять до стадії реалізації.

В нещодавньому аналітичному звіті Deloitte та ізраїльських експертів з розвитку стартапів в Індустрії 4.0 йдеться про те, що більшість технологічних новацій буде йти від нових, інноваційних стартапів. Попит на них формують існуючі світові лідери ринку і представники венчурного капіталу.


Стартапи як "жива кров інновацій" гнучкіші, швидші, більш креативні і значно дешевші, ніж традиційні гравці ринку: великі бренди чи системні інтегратори. Венчурні інвестиції в стартапи за інформацією звіту Deloitte тільки на ринку Індустрії 4.0 зростають високими темпами: з 600 млн в 2013 році, інвестиції в стартапи Індустрії 4.0 виросли до 2.3 млрд доларів в 2016, що становить 40% щорічного зростання.

Четверта індустріальна революція базується на 3-х технологіях: Інтернет речей (Internet of Things, IoT - який дозволяє обмінюватись інформацією не тільки між людьми, але і між різними "речами": машинами, пристроями, датчиками), цифрові екосистеми і платформи (моніторинг і управління фізичними процесами здійснюється з використанням технологій IIoT), аналітика великих даних (Data Driven Decision - складні інформаційні системи, відкриті для використання клієнтами і партнерами).

Також широко будуть задіювати технологію блокчейн, віртуальної і доповненої реальності.

За прогнозами Всесвітнього Економічного Форуму, більшість цих технологій стане повсякденністю вже в 2027 році. А це означає, що з'являться не тільки розумні будинки, а й розумні міста, безпілотні автомобілі на вулицях і штучний інтелект в офісах.


Співзасновник холдингу TECHIIA Юрій Лазебніков:

"В нашому холдингу працює VRTX Venture Lab,  де ми створюємо інноваційні бізнеси.

Ми орієнтуємось на пошук, інвестування і розвиток проектів, які затребувані вже сьогодні і ми бачимо в них перспективу у майбутньому.

Швидкість трансформації проекту від ідеї до бізнесу напряму впливає на ринкову актуальність та генерацію прибутку. Це виклик - реалізувати проект в Україні, долаючи всі бюрократичні та інфраструктурні перепони - навіть коли у проекту вже є інвестиції".

Що роблять інші країни в напрямку впровадження інновацій?

За оцінками консалтингової компанії Roland Berger, економіка ЄС може втратити в найближчі роки 605 млрд. доларів, ігноруючи вимоги Четвертої індустріальної революції.

Натомість виконання цих вимог може принести прибуток в 1,25 трлн доларів. І саме ЄС на рівні із США сьогодні є найбільшим імпортером "українських талантів", які і розробляють для них інноваційні рішення. Так, наприклад, згідно з рейтингом DOU.ua, топ-5 українських IT-компаній працюють на аутсорс – це Ciklum, LuxSoft, GlobalLogic, SofrServe та EPAM.


Топ-50 ІТ-компаній України, липень 2019
DOU.ua

За прогнозом компанії McKinsey, сукупний економічний ефект від впровадження новітніх технологій становитиме до 14-33 трлн. доларів до 2025 року.

Чи скористається цими можливостями Україна?

Всі передумови для розвитку та втілення інновацій в нашій країні є: сильна базова технічна освіта, "армія" висококласних розробників та їхній досвід у розробці ІТ-рішень.

Проте переважно всі ІТ-продукти наші спеціалісти готують "на експорт", а успішні стартапи так і не переростають в продуктові українські компанії: їх реєструють за кордоном, залишаючи в Україні лише R&D, які, в свою чергу, розвивають ІТ-продукти для іноземних ринків.

Так, наприклад, в Україні знаходяться R&D-центри таких техно-гігантів, як Oracle, Boeing, Siemens, Samsung, Ericsson.


На жаль, провідні українські стартапи, такі, як Grammarly, Preply, Reply.io, слідують цьому принципу, базуючись закордоном і залишаючи в Україні лише R&D.

Український бізнес конкурує на глобальному рівні своєю продукцією, і швидкість адаптації в  цьому середовищі грає величезну роль.

Країни, що розвиваються, особливо потребують втілення і застосування інновацій, тому що це не тільки допомагає компаніям виживати у постійній конкурентній боротьбі, а й позитивно впливає на розвиток економіки. Так як організації взаємодіють на мікро рівні, часто буває важко побачити сукупний вплив застосування нових технологій на все суспільство.

Зміни настануть у будь-якому випадку. Інновації зроблять ці зміни позитивними для країни, в якій вони виникли та розвиваються.

Запровадження інновацій в компаніях та на підприємствах, особливо великих, не проходять безболісно та часто сприймаються власниками як щось, що порушує стабільність.

Натомість невеликі компанії за необхідності швидко оновлюють обладнання, навчають персонал, змінюють внутрішні правила взаємодії та можуть повністю перебудуватись ціною невеликих затрат і здобуваючи великі переваги у майбутньому.

Такі підприємства здатні виробляти продукцію вищої якості швидко, та розширювати ринки збуту. У той час як великі компанії виграють тільки у масштабах виробництва, та поступово втрачають споживача через відмову виявляти гнучкість, пристосовуватись до нових умов і задовільняти очікування клієнтів, які постійно змінюються

"Швидкість, з якою компанія вміє адаптовуватись до змін пропорційна прибутковості і кількості клієнтів, - ділиться досвідом керуючий директор компанії Enestech Ельчин Алієв.

Наше рішення для управління комп'ютерними парками було розроблено в Україні для однієї мережі клубів, а за рік ми переклали його на 4 мови і масштабували на 25 країн, на сьогодні рішення обслуговує близько мільйона користувачів по всьому світу.

В складі компанії працюють розробники, які адаптують продукт не тільки під мови країн, а й ментальності мешканців".

В умовах цифрового середовища Україна має слідувати світовим трендам впровадження та розвитку інновацій. Це стосується і автоматизації промисловості, і оцифровування доступу до послуг.

Нова валюта сучасного часу на ім'я "швидкість" буде тільки зміцнюватись. Це напряму впливає на загальний економічний стан країни, якість та доступність комунікації, медичних послуг, освіти, а також на екологію та сталий розвиток підприємств.

Існує два основні способи покращити економіку:

  • Збільшити кількість джерел, що впливають на ріст сукупної продуктивності країни
  • Знайти нові шляхи використання старих джерел, щоб збільшити їхню продуктивність

Саме другий пункт чітко передає ідею та важливість інновацій. Люди, компанії та країни в цілому мають шукати та знаходити нові ідеї та технології, щоб збільшити прибутки без додаткових джерел.

США - чудовий приклад подібного розвитку. Розвинена аграрна країна, що швидко стала індустріальною під час Першої світової війни. Якщо говорити про людей, то швидка адаптація до нових умов є ключовим фактором успіху.

За даними Всесвітнього Економічного Форуму, до 2022 року з’явиться 133 мільйони нових професій, у той час як 75 мільйонів старих поступово будуть замінені штучним інтелектом та роботами. Тобто є всього три варіанти розвитку подій: нова робота для тих, хто вже зараз розвиває необхідні навички, низькооплачувана робота для тих, хто не хочу вчитись і змінювати кваліфікацію та безробіття.


Технічний прогрес принесе людству підвищення якості життя через зростання економіки. Дослідження показують, що існує прямий зв'язок не тільки між ВВП на душу населення країни і якістю життя людей, а й рівнем інновацій в країні.

Окрім того, знизиться рівень захворювань, бідності та голоду. Нові технології створюють можливості для покращення ситуації у найбідніших країнах світу. Це стосується, наприклад, підвищення продуктивності агросектору: нова техніка, нові культури, нові методи висаджування, обробки та збору врожаю, аналіз стану рослин та передбачення погодних умов.

Окрім цього, значно покращиться рівень освіти. За даними Світового Банку навіть у найбідніших 20% населення світу у 7 з 10 людей є смартфон. Це означає, що розвиток технологій не тільки розширить арсенал корисних гаджетів, але й зробить їх дешевшими і доступнішими. Це, в свою чергу, вплине на сталий розвиток суспільства та бізнесу по всьому світу та допоможе вирішити гострі проблеми з екологією: електротранспорт, розвинена інфраструктура міст, відновлювані джерела енергії.

Все це, в першу чергу, стосується саме бізнесу, що буде займатись розробкою, виготовленням та імплементацією подібних технологій в суспільство. І чим швидше компанії зрозуміють, що їхня діяльність нерозривно має бути пов’язана з цілями сталого розвитку ООН, тим більше буде шанс не збанкрутувати, а застрибнути на потяг прогресу і розвиватись далі.

Економічна правда


Будь швидким або помри. Що несе Четверта індустріальна революція

Четверта індустріальна революція, що відбувається в наш час, кардинально змінює мислення бізнесменів і життя людей.

7 жовтня 2019

Продаж квартир Квартири в новобудовах Оренда квартир Квартири подобово Продаж будинків Оренда будинків Будинки подобово Продаж землі Продаж приміщень Оренда приміщень