Близько 90% ринку орендного житла в Україні знаходиться в тіні

Сьогодні із всього орендного житла, яке налічується в Україні, близько 90% знаходиться в тіні та ніяк не регулюється.

2 серпня 2019

Тому Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України було ініційовано і наразі завершується розробка відповідного законопроекту, який зможе впровадити дієвий ринок орендного житла в Україні та визначити чіткі механізми для взаємодії всіх його учасників — як орендарів, так і для орендодавців.

Про це розповів заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе в інтерв’ю «Українському радіо».

«Сьогодні в Європі приблизно 60-70% всього житлового фонду — орендне. При цьому в Україні цей % офіційно не перевищує 5-10%. Тобто, 90% ринку орендного житла знаходиться в тіні. І цю ситуацію потрібно змінювати. Ми хочемо законодавчо врегулювати це питання, створити чіткі та справедливі правила на цьому ринку», — сказав він.

За словами Парцхаладзе, ефективне запровадження цього ринку може суттєво вплинути на зниження орендної плати, сприятиме залученню нових інвестицій, стимулюватиме розвиток житлового будівництва і галузі загалом. «У підсумку вартість такого житла у порівнянні з ринковою може бути на 30% і більше дешевше для соціально-незахищених груп населення і працівників соціальної сфери», — зауважив Парцхаладзе.

Відтак, розглядається можливість впровадження наступних напрямків орендного житла в Україні:

  • муніципальне орендне житло, замовниками якого є місцева влада і яке може надаватися молодим сім’ям, працівникам соціальної та бюджетної сфери (лікарям, вчителям тощо), іншим молодим спеціалістам.
  • орендне житло, яке буде знаходитися на балансі центральних органів державної влади, у тому числі, відомств, та надаватиметься їх співробітникам на час роботи або служби.
  • комерційне орендне житло, яке будуть будувати приватні компанії і здавати в оренду

Близько 90% ринку орендного житла в Україні знаходиться в тіні

Сьогодні із всього орендного житла, яке налічується в Україні, близько 90% знаходиться в тіні та ніяк не регулюється.

2 серпня 2019

Продаж квартир Квартири в новобудовах Оренда квартир Квартири подобово Продаж будинків Оренда будинків Будинки подобово Продаж землі Продаж приміщень Оренда приміщень